Featured

Medviđa i Lisičić na reklami t-coma

705 Views
Posjetite Srce Bukovice www.medvidja.com
Published

2007 Na pitanje "Mare, jesi ti put Medviđe ili put Lisičića?", turističkom poduzetniku Roku iz televizijske reklame odgovara njegova kompanjonka Mare koja kaže da je ona "put Brguda".

Izgubljenost poduzetnika koji vodi turiste na "Winnetou strasse", gdje se 60-ih snimao popularni filmski serijal, dodatno ilustrira njegova konstatacija da se on nalazi "kod crnih bobica". Ta je ilustracija trebala pokazati kako se uz mobilnu telefoniju lako snaći i u srcu Bukovice i benkovačkog zaleđa, a bila je dovoljna i da Zadarski potrošač, udruga za zaštitu prava potrošača, napiše prosvjedno pismo upravi T-Mobilea.

- Našoj se udruzi obrati veći broj građana koji su izrazili revolt zbog TV reklame za BlackBerry uređaj jer se u njoj u neprihvatljivom kontekstu spominju naselja zadarskog zaleđa Medviđa, Lisičići i Brgud.

Ljudi porijeklom iz tih mjesta reklamu doživljavaju kao neumjesno ismijavanje i ruganje s njihovim mjestima koja su prikazana kao najveće zabiti u Hrvatskoj te traže da se reklama prestane emitirati - kaže predsjednik Zadarskog potrošača Zoran Knežević koji još uvijek čeka službeni odgovor T-Mobilea i ne isključuje sudsku tužbu ako se velika i moćna kompanija ne osvrne na ove pritužbe.

Obilazeći Lisičić te raštrkane zaseoke Medviđe i jedva naseljenog Brguda u potrazi za uvrijeđenim mještanima, reporteri Jutarnjeg lista pronašli su samo one koji nemaju pojma o kakvoj je reklami zapravo riječ ili na one koji su oduševljeni što se na televiziji spominje njihovo mjesto.

- Zvala me kći iz Splita i pita jesam li vidila na televiziji Crnog Roka koji traži Brgud. Svi prepričavaju reklamu, a ja je nikako pogodit na televiziji. Kad sam je konačno vidila, baš sam se nasmijala. Odlična je i drago mi je da se spominje naše misto. 'Ko ovdi živi, živi pošteno i nema se čega sramiti - kaže 48-godišnja Boja Uskok iz Brguda.

Mile i Matija Dukić iz Lisičića također su se dobro nasmijali reklami koja je, eto, od svih malih mjesta i sela diljem Hrvatske proslavila baš njihov zavičaj.

- Nismo mi nikakva zabit, al' nismo brate ni centar grada da se 'ko triba nać' uvriđen - smatra umirovljenik Mile i kaže da sada cijela Hrvatska zna za Lisičić. S time se slaže i učiteljica Marina Brkorić koja je rodom iz Hercegovaca pokraj Bjelovara, udala se u Zadar, a radi u svježe obnovljenoj lisičićkoj područnoj školi.

Smije se i priča kako je rodbina iz Bjelovara zvala i pitala radi li ona stvarno u tim brdima. Ona reklamu doživljava kao simpatičnu i duhovitu promociju za kraj koji uglavnom živi od uzgoja ovaca i vađenja čuvenog pločastog kamena.

- Bolje da se na ovakav način čuje za mala mjesta nego kao onda u ratu kada smo u žalosnim prilikama učili gdje su sva ta mala slavonska i dalmatinska mjesta - kaže učiteljica dok se priprema za sat tjelesnog odgoja sa 12 učenika koji lako "skidaju" Rokove i Marine rečenice.

Uz izuzetak Lisičića, u Medviđi i Brgudu slab je signal svih mobilnih mreža, a u Brgudu se zbog lošeg TV signala često ne može gledati ni HTV, pa se mještani nadaju da bi im reklama na televiziji osim "slave" mogla olakšati i toliko reklamiranu mogućnost komunikacije sa svijetom.

Simpatična i zabavna reklama

- U početku mi se reklama učinila malo neumjesna, ali nakon što sam je više puta pogledala, postala mi je simpatična i zabavna. Ne trebaju nam nikakvi kompleksi, ovo je zapravo dobra i besplatna promocija našeg kraja. Međutim, ironično je da baš u tim mjestima ima puno problema sa signalom za mobitel i televiziju, pa je ovo možda prilika da se to ispravi - kaže benkovački gradonačelnik Branko Kutija, rodom iz Lisičića.
Category
Video iz Bukovice
Sign in or sign up to post comments.
Be the first to comment